Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...

Τα πατροπαράδοτα τηρήθηκαν και φέτος κατά γράμμα...

Μοσχοβολιά τσουρεκιού και άρωμα ξυδιού έντυσαν απ' άκρη σ' άκρη το σπίτι με τα πασχαλινά του.

Οι ουζοκατανύξεις με θαλασσινά και μεζεκλίκια -μέχρι σκασμού- λόγω της... νηστείας έδωσαν και πήραν.

Το «Χριστός...» ακούστηκε απ' του παπά τα χείλη και το «...Ανέστη» το υποθέσαμε απ' τις κωδωνοκρουσίες και τα βαρελότα την ώρα που φιλιόμασταν από αγάπη -ποδοπατώντας ο ένας τον άλλο.

Η γευστικότατη μαγειρίτσα από τις δώδεκα και τέταρτο ήταν κι όλας στο τραπέζι -εμείς είχαμε κάτσει ήδη από και δέκα...

Το κοκορέτσι καταναλώθηκε σχεδόν μισοψημένο με τη συνοδεία άφθονου «Τετράμυθου». Βλέπεις, οι καθώς πρέπει γείτονες είναι πάντα πρόθυμοι να κάτσουν να σου πουν τη γνώμη τους, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για το -τζάμπα- φαΐ σου μέχρι και πέτρες είναι ικανοί να καταβροχθίσουν.

Ο θείος Τάκης παραπονιόταν και φέτος ότι το ανθότυρο παραήταν -λέει - αλατισμένο και δεν μπορούσε -λέω εγώ- να το φάει όλο μόνος του.

Ο παππούς διάβασε τη σπάλα του αρνιού κι είδε υγεία -ήταν κάτασπρη- αλλά από λεφτά... τζίφος -ο χόνδρος στην άκρη ήταν κομμένος!

Η ξαδέρφη μας, η Ασπασία, περνούσε άλλο ένα Πάσχα μακριά από τον αγαπημένο της, που για έβδομο χρόνο ταξίδευε -κάπου στη Βραζιλία- αλλά τα απόμερα κρυφογελάκια της και τα μυστηριώδη σου ξου ψου της στο κινητό παρηγορούσαν όπως έδειχνε τη μοναξιά της. Τον άντρα της πάντως δεν τον λένε -απ' όσο ξέρω- «Μήτσο μου»...

Τα παιδιά μας εξαφανισμένα με τις παρέες τους κάθε μέρα από το πρωί ως το βράδυ και χτες διαβάζαμε ως τις έντεκα τη νύχτα -λες και δε τα έφτασαν τόσες μέρες- για τον Προφήτη Ησαΐα!...

Αυτά κι όλα τ' άλλα, όσα πέρασαν κι η ματιά δεν τα έπιασε ή η μνήμη δεν τα συγκράτησε, έγιναν κιόλας ένα κομμάτι ζωής. Κι είναι όμορφο να είσαι πάλι σπίτι, να κονταροχτυπιέσαι πάλι με την καθημερινότητα και να βλέπεις τις μέρες του Πάσχα 2008 να ξεμακραίνουν πίσω στο χρόνο, αλλά εσύ να ξαναφέρνεις και πάλι στο νου ευχάριστες εικόνες κι ευτυχισμένα πρόσωπα απ' αυτό... Τη γυναίκα, τα παιδιά σου, τους γονείς ή τ' αδέλφια σου, όλους έναν προς έναν, όπως ίσως κάνεις κάθε φορά μετά από αντίστοιχες περιόδους γιορτών, ξενοιασιάς και χαράς.

Θυμάμαι αγαπημένους, που πιθανόν με κάποιους απ' αυτούς να μην πέρασα αυτές ή κάποιες άλλες μέρες γιορτής μαζί τους, αλλά να τους ευχήθηκα απ' το τηλέφωνο ή να τους σκέφτηκα μόνο, ξέρω όμως ότι είναι εκεί, υπάρχουν, ζουν κι αναπνέουν τον ίδιο με μένα αέρα κι ένα τρυφερό φτερούγισμα ξελαφρώνει το στήθος μου.

Η ζωή είναι πολύτιμη κι αυτές οι γιορταστικές μέρες -που φεύγουν πάντα τόσο γρήγορα- λες κι υπάρχουν για να μας το θυμίζουν...

Και του χρόνου!

2 σχόλια:

  1. ΣΧΟΛΙΑ: 17
    # PINK FISH στις 05/05/2008, 01:10 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    Βρε τη κατεργάρα τη ξαδέλφη! Λες να σκαρώνει τίποτα? Άντε και του χρόνου Βούδα! Το πως δε καταφέρνουμε όλοι να βρισκόμαστε σε χρόνο dt από την Ανάσταση στη μαγειρίτσα κι αυτό παραμένει άλυτο μυστήριο :)
    # Fallingstar στις 05/05/2008, 01:17 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    ... να εισαι παντα καλα!
    # Meropi στις 05/05/2008, 01:31 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    Άντε Βούδα μου και του χρόνου με υγεία....ΧΡΟΝΙΑ σου ΠΟΛΛΆ
    # apologiaprosuavita στις 05/05/2008, 01:34 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    καλωσήρθαμε και καλώς μας βρήκαμε.
    # lifeafterchaos στις 05/05/2008, 01:41 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    αυτη η σπαλά να μην εχει λεφτα ...., αλλα τουλαχιστον δεν ειχε καποιο ανησυχητικό σημαδι να μας τρομαξει. καλη συνεχεια σε οτι κανεις .
    # VOUDAS στις 05/05/2008, 01:43 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    Γεια σας και χαρά σας!!! Καλώς ξαναβρισκόμαστε!! Ανανεωμένες και λαμπερές σας βρίσκω και χαίρομαι!! Να είμαστε καλά και του χρόνου!!
    # VOUDAS στις 05/05/2008, 01:45 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    @after: Ο παππούς είναι expert στη σπάλα!! Κάθε χρόνο όλοι κρεμόμαστε από τα χείλη του, αλλά ήθελα να ξέρω ποιος κόβει κάθε χρόνο την ουρά από τη σπάλα!!! Και του χρόνου!
    # lifeafterchaos στις 05/05/2008, 01:49 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    μπραβο ο παππους , εμενα η γιαγια την εξεταζει , με τροπο ιερο την κοιταει και λεει τι βλεπει και τι οχι .
    # greendim στις 05/05/2008, 03:23 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    "και του χρόνου" να 'μαστε καλά και εδώ!(;)
    # frappe στις 05/05/2008, 07:49 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    Χρόνια Πόλλα και του χρόνου ακόμα πιο καλά
    # The_Rock στις 05/05/2008, 08:53 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    Βούδα και του χρόνου να περάσετε έτσι όμορφα, παρέα με αγαπημένα πρόσωπα! Άντε υπομονή για τις καλοκαιρινές διακοπές πλέον και φέτος προβλέπω να "παίζουν" άφθονες ρακές, χοχλιοί μπουμπουριστοί στο φουλ και μακροβούτια στη Χρυσή ;-)
    # gpoint στις 06/05/2008, 01:27 πμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    Μαγειρίτσα, κοκορέτσι κατσικίσια και κατσίκι στη σούβλα έφαγα. Είμαι αιρετικός ;
    # lifolaki στις 06/05/2008, 09:38 πμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    Ελπίζω να βγάλατε και πολλές πολλές φωτό...Και του χρόνου και καλώς ήρθατε πίσω...!!!!
    # VOUDAS στις 06/05/2008, 11:20 πμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    @After: Πάντα μου πραξενούσε εντύπωση, πώς οι παππούδες κι γιαγιάδες μας, είχαν ανακαλύψει τρόπους, που περνούσαν από στόμα σε στόμα κι από πατέρα σε γιο, για να προβλέπουν από τον καιρό μέχρι τα μελλούμενα! Και το πιο παράξενο είναι ότι συνήθως έπεφταν μέσα, ενώ σήμερα παρά την επιστημονική πρόοδο που στο μεταξύ έχει συντελεστεί, υπάρχουν περιπτώσεις που ούτε τι καιρό αύριο θα κάνει δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια!@ green: Γειά σου φίλε! Και του χρόνου!... Και εδώ και... αλλού!! Και μαζί και μόνοι!!@frape μου ολόγλυκε: Υγεία να έχουμε πρώτα - πρώτα!@Rock:...Κάτι θα ξέρεις εσύ πονηρούλη!... 'Ορεξη να'χουμε κι η ρακή στο νησί είν' ατέλειωτη!!!@gpoint:...Κάθε άλλο!!! Τέτοιες αιρέσεις τις έχουμε απόλυτη ανάγκη, εξάλλου έχουν και λιγότερα... τριγλυκερίδια!!! Και του χρόνου!@lifolaki μου: Κάποιοι ανόητοι επέμεναν να φωτογραφίζουν τις σούβλες με τ' αρνιά και τα κοκορέτσια!!! Ευτυχώς το πήρα κι αυτό απάνω μου, αλλά από ένα σημείο και μετά -καταλαβαίνεις γιατί- χάθηκε το.... τοπίο!!!! Κάτι έμεινε πάντως!!
    # gpoint στις 06/05/2008, 02:54 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    voudas να σου απαντήσω στην απορία σου στον after: άλλοι ρυθμοί ζωής τότε επιτρέπανε στους ανθρώπους να παρατηρούν και κυρίως να ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ. Σήμερα "σκέπτονται" άλλοι γιά τον κόσμο, τηλεόραση, εφημερίδες κ.λ.π.
    Εκεί που ψαρεύω ξυπνάω πριν φέξει και με μιά ματιά καταλαβαίνω αν θα βάλει αέρα ή όχι όπως και οι ντόπιοι ψαράδες, υπάρχουνε "σημάδια" που εξηγούνται με λογική αν είσαι παρατηρητικός
    # Karellen στις 06/05/2008, 11:59 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    Έτσι, Βούδα, και του χρόνου λοιπόν!
    # VOUDAS στις 07/05/2008, 02:06 μμ
    ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...
    @gpoint: Σωστά το γράφεις!... Στο όνομα της "σύγχρονης διαβίωσης" και των αγαθών του "πολιτισμού και της εξέλιξης" θυσιάστηκαν σταδιακά ατομικές και κοινωνικές λειτουργίες και συνήθειες που κρατούσαν σε εγρήγορση τους ανθρώπους... @Karellen: Ευχαριστώ!... Ελπίζω να πέρασες κι εσύ καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρτήθηκε στη LIFOLAND τη Δευ, 05 Μαϊ 2008 12:54 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή