Την τελευταία φορά που είχα βρεθεί εκεί, αφέθηκα κάτω από το ψιλοβρόχι να με σεργιανούν τα βήματά μου στον κήπο των ηρώων. Γυρίζοντας προς την κεντρική πλατεία μπήκα στον πειρασμό να επισκεφθώ το παλιό Δημαρχείο για να ξαναθαυμάσω τις πανέμορφες γκραβούρες του Friedel, τελικά κάτι η βροχή κάτι η παρέα με τράβηξαν για μια ακόμα φορά προς τα σοκάκια με τα γραφικά ουζερί και τα πολύχρωμα καφενεδάκια τους. Όλα έσφυζαν από ζωή.
Μπήκαμε στο πιο απέριττο, μυρωδιά οινοπνεύματος και στα τραπεζάκια γκρίζα κεφάλια. Πέσαμε στα ούζα με τον εξαιρετικό μέσα στην απλότητά του μεζέ -αυγοτάραχο, ντομάτα, ελιά, τυρί κι άγριο αγκιναράκι- και η συζήτηση δίπλα στη σόμπα άναψε. Κάποια στιγμή το δρομάκι έξω πλημμύρισε φωνές και ζωηρά γέλια. Μια παρέα νέων, που περνούσε, έντυσε το δρομάκι με ζωντάνια, χρώματα, νιάτα.
«Φοιτητές!» είπαμε μ' ένα στόμα.
Τους χρειάζεται τους νέους το Μεσολόγγι. Όπως τους χρειάζονται και τ' Αγρίνιο, η Φλώρινα, η Σητεία, η Χίος κι η Κοζάνη... Τα Τ.Ε.Ι. είναι «γεννήτριες» κι οι σπουδαστές οξυγόνο γι' αυτές τις πόλεις της περιφέρειας. Της ελληνικής περιφέρειας με τον φυσικό πλούτο κι ομορφιά, την ιστορική παράδοση και μνήμη, την πηγαία εργατικότητα κι ενδιαφέρον, το δημιουργικό πνεύμα και ταπεραμέντο, αλλά και το παράπονο της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, το λυγμό του ξεριζωμού και την πίκρα της ξενιτιάς, το μαρασμό της γης και το γέρασμα των ανθρώπων της.
Κόπηκαν για φέτος 2.000 θέσεις εισακτέων από τα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να μεταφερθούν στην περιφέρεια, στο όνομα της αποκέντρωσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας. Ταυτόχρονα, διαβάζουμε στα χτεσινά «Νέα»:
«Την ίδια στιγμή γίνεται φανερό ότι για αρκετά ΤΕΙ επιφυλάσσεται χρόνο με τον χρόνο μια προοπτική που μοιάζει πολύ με την πολιτική του ώριμου φρούτου: «Κλειστόν λόγω ελλείψεως σπουδαστών». Οι περισσότερες από τις 2.000 επιπλέον θέσεις που πάνε στην περιφέρεια αφορούν τμήματα με ελάχιστη έως και μηδενική κάλυψη θέσεων.
Σε δεκάδες ΤΕΙ σε Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καστοριά, Φλώρινα, Μεσολόγγι, Καβάλα, Δράμα, Άρτα, Λάρισα, Μουδανιά, Καλαμάτα, Κοζάνη, Άμφισσα, Καρδίτσα, Ληξούρι, Αργοστόλι, Ζάκυνθο, Καρπενήσι κ.λπ. οι σπουδαστές των δύο πρώτων ετών μετριούνται ήδη στα δάκτυλα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε λουκέτο. Και όμως, σε αρκετά σε αυτά τα ίδια ΤΕΙ, το υπουργείο αποφάσισε αύξηση εισακτέων. Χαρακτηριστικό είναι λ.χ. το παράδειγμα του Τμήματος Γεωργικών Μηχανών Αρδεύσεων ΤΕΙ Λάρισας, στο οποίο πέρυσι εισήχθησαν μόλις 5 υποψήφιοι από τις (συνολικά) 190 προσφερόμενες θέσεις. Εφέτος σε αυτό το ΤΕΙ το υπουργείο αύξησε τις θέσεις στις 330!»
Ο λόγος που μένουν κενές οι θέσεις; Μα, πρώτος και καλύτερος το μέτρο της «Βάσης του 10» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που η κυβέρνηση μόλις πέρσι -και με το έτσι θέλω- θέσπισε!... Προφανώς δεν το θυμάται αυτό, ο κύριος Υπουργός, εφόσον ο ίδιος δεν υπηρετούσε τότε σ' αυτό το Υπουργείο...
Όμορφη ανάπτυξη της περιφέρειας κι αποκέντρωση... ευρηματικά σχεδιασμένη!... Στα λόγια.
Τι κοστίζουν άραγε τα παχιά λόγια για την αποκέντρωση κι οι «φουσκωμένοι» αριθμοί των εισακτέων; Μήπως κι όσοι μπούνε, βγαίνοντας -Θεού θέλοντος κι... υπουργείου επιτρέποντος- σ' άλλη χώρα θα ζήσουνε;
ΣΧΟΛΙΑ: 6
ΑπάντησηΔιαγραφή# lulu στις 14/03/2008, 01:24 μμ
ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
"Μήπως κι όσοι μπούνε, βγαίνοντας -Θεού θέλοντος κι... υπουργείου επιτρέποντος- σ' άλλη χώρα θα ζήσουνε;", τουλάχιστο θα έχουν φχαριστηθεί φοιτητική ζωή, που -απ' ό,τι έχω ακούσει- στις μικρές πόλεις είναι καλύτερη... Αρκεί να μην τους γδάρουν στα ενοίκια!
# anodien στις 14/03/2008, 01:28 μμ
ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
Η φοιτητική ζωή είναι όντως καλύτερη σε μικρές πόλεις και εγώ σπούδασα στην πρώτη της λίστας... Ηγουμενίτσα!!! Το πρώτο βράδυ πέθανα στο κλάμα... Τα υπόλοιπα 3,5 χρόνια πέρασα ΥΠΕΡΟΧΑ!!! Οκ, τα σκαμπανεβάσματα πάντα υπάρχουν αλλά ο απολογισμός των φοιτητικών χρόνων μου είναι απλά η λέξη ΥΠΕΡΟΧΑ...
# VOUDAS στις 14/03/2008, 04:58 μμ
ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το τι σημαίνει για την οικογένεια να πετυχαίνει το παιδί σε άλλη πόλη από τον τόπο διαμονής της. 'Ετσι, μετά από όλο το "πακέτο" των φροντιστηρίων, των ιδιαίτερων κ.λπ. σκέφτομαι τι οικονομικό βάρος φορτώνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός για να στηρίξει την... αποκέντρωση!... 'Οπως και να 'χει, σίγουρα, αυτά τα χρόνια είναι αξέχαστα!
# manground στις 14/03/2008, 08:24 μμ
κι έτσι τα ΛΟΓΙΑ στον ΑΕΡΑ
σκόρπισαν κι έμεινε η φαντασμαγορία της εμπειρίας και της εντύπωσης. ας είναι! [ξέρετε ποιά -διάβασα σήμερα- είναι η τελευταία αντίληψη περί ενοικίου στη Γαλλία? "έναντι υπηρεσιών". φυσιολογικά σημαίνει πως οι φοιτητές θα βοηθούν στα οικοκυρικά, αλλά τις πιο πολλές φορές θωρείται αυτονόητο πως οι φοιτήτριες θα εκχωρούν δικαιώματα στον ιδιοκτήτη, επί του σώματός τους]
# anodien στις 15/03/2008, 01:49 πμ
ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
Καλέ man, που το άκουσες αυτό!!!! Jesus Christ Superstar!!!! Είμαστε σοβαροί;;;;; Vouda ναι μεν είναι πακέτο το οικονομικό αλλά δεν πειράζει, στην τελική όταν βρήκα τα σκούρα δούλεψα κιόλας... Δεν μου άρεσε να ξέρω ότι η mother-ούλα μου εδώ χτυπιόταν και να κάθομαι λες και είμαι κανένα πλουσιόπαιδο με ανοιχτή την παλάμη και τη λέξη "δώσε" χωρίς δεύτερη σκέψη...
# The_Rock στις 16/03/2008, 05:51 μμ
ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
Vouda, ως υφυπουργός Παιδείας θα διαβιβάσω τους προβληματισμούς σου στην κα Υπουργό (Dana Semotecolo) και ελπίζω να τους λάβει υπόψη της :)
Αναρτήθηκε στη LIFOLAND την Παρ, 14 Μαρ 2008 01:16 μμ
ΑπάντησηΔιαγραφή