Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...

Μόλις πάψω να ‘μαι ελαστικός με τον εαυτό μου, βρίσκω τις ισορροπίες μου. Δεν είναι να του αφήσω περιθώριο, είναι ικανός ανά πάσα στιγμή ν' ανακαλύπτει αιτίες για γκρίνια και κριτική. Ουφ!... Για το ένα. Αχ!... Για το άλλο. Και δώσ' του αυτό το γαϊτανάκι του ανικανοποίητου και της καθημερινής μουρμούρας.

Τον άφησα σπίτι αυτό το Σαββατοκύριακο. Δεν ξέρω αν ήταν κι ο... Θωμάς μαζί του -έχετε ακούσει δα για κανέναν άλλο, που αυτή την εποχή να τον ψάχνουνε διαρκώς στο σπίτι; Έφυγα για Αίγινα! Ούτε καν μέχρι το λιμάνι δεν τον άφησα να κατέβει, έστω για να μ' αποχαιρετήσει. Μ' ένα βροντερό και εξίσου αποφασιστικό «όχι» μου τον ανάγκασα να λουφάξει στον καναπέ στη συνηθισμένη του θέση, απέναντι απ' την τηλεόραση με το τηλεκοντρόλ στο χέρι. Μόνος κι έρημος...

Τα πολύχρωμα ρούχα της παρέας φανέρωναν με την πρώτη ματιά τις διαθέσεις. Το κόκκινο και το πορτοκαλί ανακατεμένα με το λευκό και το μπλε των τζιν φώτιζαν το πρωινό κι έκρυβαν το σκονισμένο γκρίζο του ουρανού. Το κακαριστό γέλιο της Λίζας κι οι ξεκαρδιστικές φάρσες του Δημήτρη έκαναν την παρέα συντροφιά και τους άγνωστους γνωστούς. Αν υπήρχαν καθηγητές -δεν υπήρχε περίπτωση- θα μας βάζανε στη μαύρη λίστα, πιο πολύ φασαρία κι απ' το Γυμνάσιο των Αμπελοκήπων που ταξίδευε μαζί μας κάναμε!

Μια ανάσα από τον Πειραιά, η Αίγινα, σεμνή και πανέμορφη. Κάθε στιγμή, σε κάθε γωνιά της που βρεθήκαμε, νοιώσαμε τη γλύκα και τη ζεστή καρδιά των ανθρώπων της. Εμείς με τις τρέλες και τις φωνές μας κι οι ντόπιοι με το χαμόγελο και τον καλό λόγο.

Ο καθένας μας έβρισκε την αφορμή που ζητούσε να νοιώσει την καρδιά του να πεταρίζει σαν λεύτερο πουλί. Το έβλεπες στη λάμψη των ματιών, στην έξαψη της φωνής, στη γρηγοράδα των χειρονομιών, στις αγκαλιές και στα φιλιά. Οι δρόμοι έγιναν δικοί μας, τα σοκάκια σεργιάνισαν τη λαχτάρα μας, τα ταβερνάκια και τα ουζάδικα αγκάλιασαν τα φυλλοκάρδια μας.

Οι εικόνες προσπερνούσαν μα δεν έφευγαν, στέκονταν χορταστικές και πρόσχαρες, ώσπου να φτάσουν βαθειά στης μνήμης τους λαβύρινθους για να μπερδευτούν η μια με την άλλη σ' ένα υπέροχο παζλ, δεμένο με τους ήχους και τις μυρωδιές, με τις γεύσεις και τ' αγγίγματα της στιγμής.

Ζαρζαβατικά και φρούτα πάνω σε καΐκια, πάπιες που χοροπηδάνε για μια φέτα ψωμί, άνθρωποι σκυμμένοι με κατάνυξη για ν' ακούσουν το «τικ τακ», μπουκαβίλιες σκαρφαλωμένες σε μάντρες γεμάτες μοσχοβολιά, γωνιές ιστορίας μ' έντονη τη σφραγίδα του Καποδίστρια, τσίκνες και μυρωδιές δίπλα στην ψαραγορά. Φιστίκια και κεραμικά. Το χτες και το σήμερα.

Μπορεί να μην είναι η... Χαβάη, είναι όμως η Αίγινα. Έτσι απλά, γιατί -στο τέλος-τέλος- το απλό νοιώθω να λείπει απ' τη ζωή μου... Το απλό, το άμεσο, το απέριττο, το ειλικρινές, το εγκάρδιο.

Έτσι ένοιωθα γυρίζοντας σπίτι, γεμάτος από ομορφιά, πλημμυρισμένος με ηρεμία, πλούσιος σε συναισθήματα. Και με έκπληξη διαπίστωσα καθώς ακουμπούσα κατάκοπος τη βαλίτσα, πως ο... εαυτός μου δεν ήταν καθισμένος πια στον καναπέ κι η τηλεόραση ήταν κλειστή. Άνοιξα τα παράθυρα κι η άνοιξη όρμησε μέσα. Έψαξα στην κουζίνα και στην κρεβατοκάμαρα, μα εκείνος ο εαυτός μου δεν ήταν πουθενά, ούτε καν στο γραφείο!...

«Ουφ ξεφύσηξα -από ανακούφιση αυτή τη φορά- «Έγινα, επιτέλους, άλλος άνθρωπος!...»

Έτσι απλά!

2 σχόλια:

  1. ΣΧΟΛΙΑ: 17
    # astral στις 14/04/2008, 11:48 πμ
    ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...
    Πάντα τέτοια. Απλά και όμορφα. :)
    # PINK FISH στις 14/04/2008, 12:20 μμ
    ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...
    Boύδα ήσουν σπίτι? Μάλλον όχι...ήσουν στην πανέμορφη Αίγινα, με την ωραία παραλία της, τη θάλασσα, την αγορά της, με φίλους καλούς και τραγούδια! Εύχομαι κι άλλα τέτοια Σαββατοκύριακα, τους χαιρετισμούς μου!
    # lifeafterchaos στις 14/04/2008, 01:16 μμ
    ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...
    μια φορα εχω παει αλλα με μαγεψε η αιγινα ,πραγματικα ομορφη ,ζωντανη ,χαρουμενη , ωραια περιγραφη!!!!
    # manground στις 14/04/2008, 01:18 μμ
    ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...
    μας άνοιξες την όρεξη (κι όχι μόνο για φαγητό). πάντα τέτοια και καλλίτερα.
    # VOUDAS στις 14/04/2008, 01:25 μμ
    ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...
    @Astral: Πόσος κόπος για να διαπιστώσουμε πως στα απλά βρίσκεται τις περισσότερες φορές η ουσία!...@Pink: Εξαφανίστηκα κυριολεκτικά απ' το σπίτι!! Πραγματικά όμορφη εκδρομή! @After: Η Αίγινα, μέσα στην ηρεμία και τη διακριτικότητά της, είναι ένας πανέμορφος και πολύ προσιτός προορισμός. Να ξαναπάς!!!@Man: Τα τσακίσαμε -όπως λέει και ο Rock- τα θαλασσινά! Μας έπαιξαν και τα παιδιά -κάτω στη φωτό- κάτι τραγουδάκια χάρμα!!! Βούιξε η ψαραγορά Σαββατιάτικα!
    # helmet στις 14/04/2008, 01:31 μμ
    ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...
    η αιγινα ειναι για μενα το αττικο φως. οποτε θελω να το συναντησω πηγαινω εκει. σε ζηλευω. ελπιζω και εγω συντομα.
    # VOUDAS στις 14/04/2008, 01:42 μμ
    ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...
    @helmet:..."Αττικό φως"! Σπέυδω να σου εκφράσω το πόσο πολύ μου άρεσε αυτή η έκφραση!... "Αττικό φως"!! Μπράβο σου, helmet!
    # manground στις 14/04/2008, 02:23 μμ
    ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...
    αν σας πετύχαινα πάντως, έστω και απρόσκλητος, θα τσάκιζα κι εγώ μαζί σας τα μεζεδάκια.
    # Erodios στις 14/04/2008, 03:57 μμ
    ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...
    Σεμνή και πανέμορφη , όπως λες, ό,τι πρέπει για άργμα ή περατζάδα στο λιμάνι και τα πίσω στενά, αλλά το μείον της είναι οι παραλίες. Πολύβουες και εμπορευματικοποιημένες, μάλλον η λύση για μπανάκι είναι Αγκίστρι
    # The_Rock στις 14/04/2008, 04:01 μμ
    αυτά είναι...
    Οι καραβίδες που βλέπω και το χταπόδι στα κάρβουνα είναι όλα τα λεφτά φίλε VOUDA! Φαντάζομαι θα γίνατε ντίρλα στην Αίγινα... Και εγώ περιμένω πως και πως να πάω στο νησί μετά το Πάσχα, γιατί μου έχουν τάξει μερικούς τρελούς ουζομεζέδες κάποιοι άγγελοι διοικητές ;-) Καλό απόγευμα!
    # VOUDAS στις 14/04/2008, 04:47 μμ
    ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...
    @Man:...Μη μου πεις ότι ήσουν κι εσύ κατά 'κει μεριά!!! Αλλά, να σου πω κάτι; Μόνο λόγια μου φαίνεται είμαστε. Πάσχα έρχεται -άγιες μέρες & νηστεία- δεν αποφασίζουμε επιτελους να υλοποιήσουμε κάποιες πολυκαιρισμένες "εξαγγελίες";@Erodios: 'Εχεις δίκιο για τις παραλίες, το καλοκαίρι υπάρχει πρόβλημα. Λύση το κολύμπι από σκάφος -που το επιλέγουν όσοι μπορούν φυσικά. Μου έχει τύχει με το σκάφος ενός φίλου κοντά στη Μονή -το νησάκι κοντά στην περιοχή της Πέρδικας- κι ήταν πράγματι υπέροχο. @Rock: 'Αλλο να σου λέω, άλλο να τα βλέπεις σε φωτό κι άλλο να σε ζαλίζει η τσίκνα τους, το ξέρεις καλά θαρρώ!!!! Σε παραπέμπω σχετικά στην πιο πάνω πρότασή μου προς τον man!....
    # manground στις 14/04/2008, 10:18 μμ
    ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...
    όχι δεν ήμουν προς τα 'κει. αξιώθηκα μονάχα το μεσημέρι της Κυριακής να πάω για ψάρια στην πλατεία της Καισαριανής συν γυναιξί και τέκνοις. για να δούμε αν οι εξαγγελίες έχουν ενταχθεί στο "πενταετές".
    # ImmortalJunkie στις 15/04/2008, 08:46 πμ
    να τα τα φρέσκα και καλοκαιρινα! την καλημέρα μου!
    # VOUDAS στις 15/04/2008, 09:21 πμ
    ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...
    @Man: Η πλατεία της Καισαριανής "παίζει" δυνατά για μια...προπασχαλινή συγκέντρωση επεξεργασίας κι ανάλυσης -υποτίθεται- των επιμέρους πτυχών του 5ετούς!... @Immo: Καλημέρα και σε σένα! Σήμερα έλαμψε επιτέλους κι ο θαμπός ήλιος των προηγούμενων ημερών!
    # greendim στις 15/04/2008, 05:15 μμ
    Συχνάζω...
    στο ουζερί της φωτό σου! Την επόμενη σε περιμένω!
    # VOUDAS στις 15/04/2008, 05:54 μμ
    ΧΑΒΑΗ - ΑΙΓΙΝΑ: 1-4!...
    @green:... Πολύ όμορφο σημείο για ουζάκια! 'Ο,τι πρέπει για να "φτιαχτείς". Την επομένη θα 'χω το νου μου! Αλλά κάτι λέγαμε παραπάνω με τον man για πιο κοντά (ως προς τον χρόνο και τον τόπο)...
    # greendim στις 15/04/2008, 06:00 μμ
    Βούδα μου...
    εγώ εδώ μέσα διοργάνωσα δύο συνάξεις! Είμαι ανοικτός σε κάθε σοβαρή πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρτήθηκε στη LIFOLAND τη Δευ, 14 Απρ 2008 10:22 πμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή