Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΣ


Λείπω αλλά δεν απουσιάζω. Οι καιροί ορίζουν κι οι μέρες παρακολουθούν τα προστάγματά τους. Μεγάλη δύναμη οι συνήθειες, σαγήνη σκέτη η καθημερινή βολή. Φόβος το άγνωστο κι ανησυχία η αλλαγή. Από τόπο σε τόπο, οι εποχές που φεύγουν γι’ αλλού δεν σε συγκινούν και δε σε γοητεύουν το ίδιο, εσύ είσαι ήδη αλλού. Οι μέρες μικραίνουν σαν έχεις πολλά να προφτάσεις στις ώρες τους.
Με μια εφημερίδα στο χέρι, από κολώνα σε κολώνα κι από ενοικιαστήριο σ’ ενοικιαστήριο. Οι εξετάσεις, τα μηχανογραφικά, οι βάσεις, τ’ αποτελέσματα, οι έννοιες κι οι συζητήσεις ενός ολόκληρου καλοκαιριού, εκτοπίζονται από την αγωνία να βρεθεί έστω μια γκαρσονιέρα της προκοπής, να στηθεί ένα υποφερτό νοικοκυριό, να τακτοποιηθεί το παιδί. Όλα ανακατεμένα με τη χαρά της επιτυχίας απ’ τη μια και τη συγκίνηση του αποχωρισμού απ’ την άλλη.
Οι νομοτέλειες της ζωής, που θέλουν τα παιδιά ν’ απομακρύνονται και ν’ ανοίγουν τα δικά τους φτερά με το πέρασμα του χρόνου, αντιμέτωπες με το συναίσθημα του γονιού και τη δύναμη της συνήθειας. Να τα ξυπνήσεις, να τα φροντίσεις, να τα διαβάσεις, να τα παίξεις και στο τέλος τα παίζεις εσύ διαπιστώνοντας πόσο ανώριμος, εγωιστής κι αλαζόνας είσαι.
Το «ξύπνα!» γίνεται «ξύπνησε;», το «τι θα φας;» γίνεται «έφαγε;», το «πού θα πας;» γίνεται «πήγε;», το «τι ώρα θα γυρίσεις;» γίνεται «γύρισε;» και πάει λέγοντας στο γαϊτανάκι της καθημερινότητας, που αλλάζει άρδην για την οικογένεια που το παιδί της πετυχαίνει σε σχολή εκτός των οικογενειακών τειχών.

Ανειδίκευτος γονιός ήμουνα γι’ αυτή την κατάσταση. Ευτυχώς, το παιδί φαίνεται να διαθέτει όχι μόνο την αγάπη και το ενδιαφέρον να με νοιώσει, αλλά και την ευφυΐα και την ωριμότητα να με ερμηνεύσει και να με κατανοήσει. Προσπαθώ να το διαχειριστώ, αλλά προς το παρόν παρηγορούμαι ότι το Σαββατοκύριακο των εκλογών θα είναι πάλι εδώ… (Να και κάτι καλό που αφήνει αυτή η κυβέρνηση!)
Foto by: Igor Seyl

11 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια για την εισαγωγη στη σχολη και στην πιο ομορφη περιοδο της ζωης του.
    Μαλλον δεν ειναι Αθηνα ε;
    Για σενα φανταζομαι θα ειναι δυσκολα τα πραγματα τωρα, να χαιρεσαι και να λυπασαι μαζι που σιγα σιγα διαπιστωνεις οτι δεν σ' εχει αναγκη και τραβαει το δρομο του ...

    Αντε και καλο χειμωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Γιάννη!... Ευχαριτώ για τις ευχές και τα καλά σου λόγια! Στο πανεπιστήμιο της Κρήτης πέρασε το παιδί κι έχουμε αρχίσει, όπως καταλαβαίνεις, τα... ταξίδια!! Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καιρό είχα να διαβάσω κάτι τόσο ...προσωπικό μου.

    Με πας πίσω...
    Στη θέση του...
    Στη θέση σου...
    Κι έχουν περάσει από την κάθε θέση αιώνες...
    Και δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα.

    Όλα θα πάνε καλά. Κι εσύ το ξέρεις κατά βάθος. Τα παιδιά είναι πάντα πιο μπροστά. Ακολούθησε το παράδειγμά τους και βγάλε τη γλώσσα σε αναίτια άγχη.
    Και θα ξυπνήσει και θα φάει και θα έρθει και θα φύγει... Και θα μεγαλώσει... Δυστυχώς... Ευτυχώς...

    Πολλά φιλιά, καλά κουράγια κι όλα καλά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παράλειψη να υπογράψω: "Alice"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ΦΟΡΑΔΑ: Ζεστά λόγια, με τρυφερότητα και χαμόγελο! Καρδιακά! Παραπέμπουν σε άλλες μέρες και... "χώρους"! Να είσαι καλά, Alice!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμείς του φτιάχνουμε τους "χώρους" καλέ μου...
    Μια χαρά είναι κι εδώ.
    Άσε που ποτέ δεν ήμουν οπαδός του "κάλιο πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη¨"
    ενώ αντίθετα είμαι απολύτως σίγουρη ότι
    "κακό χωριό, τα λίγα σπίτια"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ΦΟΡΑΔΑ μου, οι ευαίσθητοι "χώροι" που αναφερόμαστε, είναι περιπτώσεις που, όσο καλή διάθεση κι αν έχουν οι συνευρισκόμενοι, επηρεάζονται από ποικίλους εσωτερικούς κι εξωτερικούς "παράγοντες"!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή αρχή στο γιό σου.Χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω μέσω του blogspot..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου Vam33! Κι εγώ χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε και πάλι μετά από τόσον καιρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Βούδα, καιρός ήταν να κάνουμε και κανένα ταξιδάκι στο νησί, πέρα από τις κλασικές καλοκαιρινές διακοπές :-)
    Όλα θα πάνε καλά. Καλές σπουδές στον αγαπημένο μου ανιψιό και μια αφιέρωση για όλους μας με πολλή αγάπη:
    http://www.youtube.com/watch?v=K0TFqlaof4c

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά σου Βράχε, καλωσόρισες και πάλι!!... Μας συγκίνησε η αφιέρωσή σου, είναι και τα γεννέθλιά του κι ήρθε "πακέτο"!!... Να' σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή