Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ

Πλάκα – πλάκα πέρασαν κι όλας τέσσερα χρόνια. Δεν είναι πολλά σε σύγκριση με άλλες περιόδους ή καταστάσεις της ζωής μας, η υποχρεωτική εκπαίδευση π.χ. διαρκεί εννέα χρόνια, η προεδρική θητεία μια πενταετία, ενώ το κλείσιμο του κύκλου της μεταπολίτευσης –αν δεν με απατά η μνήμη μου– αιώνια.

Αισθάνομαι «παλιός», με την έννοια, ότι από τις 26 –αν δε με απατά η μνήμη μου– Νοεμβρίου του 2006, που ανάρτησα το πρώτο μου ψηφιακό κείμενο στο site της LIFO, συναντώ στο διαδίκτυο bloggers, που συνήθως ξεκίνησαν αρκετά αργότερα. Ίσως είναι και το χάσμα των γενεών στη μέση, ή απλώς, μόνον ο πόνος στη μέση.

Πολλά αισθάνομαι να έχουν αλλάξει –αν δεν με απατά η αντίληψή μου– αυτά τα χρόνια, που άλλα σχετίζονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των μέσων κι άλλα με τη συμπεριφορά και τη στάση των χρηστών. Πολλά έχουν αλλάξει και στις συνθήκες μέσα στις οποίες η διαδικασία αυτή ξεκίνησε, άλλαξαν τα δεδομένα για τη χώρα, για την κοινωνία, για τον καθένα μας.

Κάθε εποχή έχει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές της. Κάθε μηχάνημα έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές του –αν δεν με απατούν οι γνώσεις μου. Ο καθένας έχει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές του, έχει και τις ιδιοτροπίες του.

Αυτό το σμίξιμο ανθρώπινων χαρακτήρων και τεχνολογικών χαρακτηριστικών, με καμβά το κλίμα και την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» –όπως ο Βουλγαράκης την είχε επικαλεστεί, αν δεν με απατά η μνήμη μου– διαχέεται σε ψηφιακές κουκίδες και μετουσιώνεται σε λέξεις, εικόνες και τραγούδια και φτάνει από τη μια γωνιά του κόσμου ως την άλλη, πότε σαν είδηση ή πληροφορία, πότε σαν άποψη ή σχόλιο, πότε σαν εικόνα ή τραγούδι. Αυτό το σμίξιμο αποτυπώνει και τον χαρακτήρα της εποχής.

Αν υπάρχει κάπου ακόμα στον πλανήτη αυτόν ελευθερία, μετά την ανακάλυψη πρόσφατα μιας ακόμα άγνωστης φυλής στον Αμαζόνιο, είναι στο χώρο των ιστολογίων του διαδικτύου. Αν θα πρέπει, επομένως, κάποιος χώρος να προστατευθεί από τους ίδιους τους χρήστες του, είναι αυτός εδώ ακριβώς ο τόπος, το διαδίκτυο. Και προστασία δεν σημαίνει ρυθμίσεις, διατάξεις κι εγκύκλιοι. Προστασία σημαίνει σεβασμός, κατανόηση, διαλλακτικότητα, επικοινωνία.

Ο τόπος αυτός για κάποιους από μας είναι ζωτικός, ας μην επιτρέψουμε από επιπολαιότητα ή απερισκεψία, η διαχείρισή του να περάσει σ’ αυτούς που ο έλεγχός του είναι ζωτικής σημασίας.

Το τραγούδι αφιερωμένο σε όλους τους «φίλους» εκείνης της εποχής (τελικά το έκανα μελό!)


Για την ιστορία θα πω, ότι τα πρώτα κείμενα στη LIFO δεν υπάρχουν πια στο διαδίκτυο, αφού χάθηκαν μετά την αλλαγή, από τον Μάιο του 2007, εκείνου του πρώτου site της. Πολλά όμως απ’ αυτά, μαζί με πολλά άλλα, σύντομα θα ξαναζωντανέψουν μέσα από κάποιες άλλες σελίδες, πιο κλασικές, αλλά διαχρονικά αξεπέραστες κι αγαπημένες.

5 σχόλια:

  1. Ωστε έγραφες στη LiFo ? Ωραίος.
    Αυτο που γράφεις :
    "Προστασία σημαίνει σεβασμός, κατανόηση, διαλλακτικότητα, επικοινωνία.",
    ειναι απόλυτα σωστό.
    Πολλοί δε θέλουν να το καταλάβουν.
    Νομίζουν οτι τα ιστολόγια ειναι τόπος ξεδώματος με τον ίδιο τρόπο που απο παλιά θωρήθηκε το γήπεδο ως τόπος ξεδώματος και να πού κατέληξε, να διώχνουν τους 10.000 απλούς φιλάθλους οι 300 κάφροι απο τα γήπεδα !
    Το διαδίκτυο ειναι χώρος που μπορείς να εκφραστείς με τρόπους διάφορους, ισως ακόμα και με μπινελίκια, αλλα να ξέρουμε οτι δεν ειναι ωραίο να διαβάζουμε μόνιμα ασχήμιες.
    Με τρόπο όμορφο αλλα και με χιούμορ, μπορείς να πείς πολλά περισσότερα απ όσα με ύβρεις και μύδρους.
    Χειρότερα ακόμα, εχει παιχτεί το ξεκατίνιασμα κάποιων, εναντίον άλλων "ιστολόγων" για λόγους συνήθως χαζούς. Κι εκει βλέπεις πάλι ασχήμια και σηκώνεσαι φεύγεις και δεν ξαναπατάς.
    Για ναμη γράφω πάλι πολλά, θέλω να σου ευχηθώ να συνεχίζεις να γράφεις γιατι στα 6 χρόνια που ειμαι στα μπλογκς ανακαλύπτω συνέχεια καλούς μπλόγκερς και περιλαμβάνω και εσένα στους καλούς.
    Χρειαζόμαστε καλή γραφή, καλή διάθεση και αποτύπωση καθαρών σκέψεων. Ετσι θα κρατήσουμε σε ενα καλό επίπεδο τα ιστολόγια. Χωρίς νόμους και διατάξεις αλλα εμείς, μόνοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Keep going... αγαπητέ και εύχομαι να είναι όμορφα και τα επόμενα χρόνια στον χώρο του blogging.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Tzonako μου σ' ευχαριστώ για την εκτίμηση και τις ευχές. Θα έχεις καταλάβει, βεβαίως, ότι τα αισθήματα είναι αμοιβαία!! Είσαι χρόνια στο χώρο κι ασφαλώς θα έχεις συναντήσει ποικίλες συμπεριφορές και διαφορετικές προσεγγίσεις αυτού που ονομάζεται "blogging". Εκτιμώ κι εγώ, ότι παρά το απρόσωπο της επικοινωνίας, ο καθένας με τον τρόπο του μπορεί να δημιουργήσει μια πιο προσωπική επαφή και σχέση με τους άλλους. Κάπως έτσι αισθάνομαι και την μεταξύ μας επικοινωνία κι αυτό μ' ευχαριστεί ιδιαίτερα!... Απλότητα κι αμεσότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Penelope: Ευχαριστώ θερμά για την ενθάρρυνση! Ελπίζω να συνεχίσουμε μαζί την όμορφη επικοινωνία μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα το είδα!Έχω αρκετά να θυμάμαι από εσένα συνονόματε .Λίγο αργότερα ξεκινούσα και εγώ απ την Lifo.Να είσαι πάντα καλά και να συνεχίσεις το καλό γράψιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή